lördag, juni 12, 2010

Cheesecake!



Cheesecaken blev jättelyckad. Defenitivt den godaste cheesecaken som jag ätit, och jag har ätit många. :D Denna var dessutom väldigt vacker också.
Så här får ni receptet. Ni MÅSTE pröva den, den var fantastisk, och jättelätt att göra.

Citruscheesecake:

Botten:
200 g digestivekex
75 g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
5 dl vispgrädde
6 äggulor
3,25 dl florsocker
500 g färskost (cream cheese)
1,5 dl pressad citron

Geléglasyr:
3 dl pressad apelsin
2 gelatinblad

  1. En vanlig cheesecakebotten. Krossa kexen, blanda med smöret som du smällt, och pressa ut i en form med löstagbara sidor. Ca 26 cm i diameter.
  2. Grädda i ugenen på ca 175 grader i 5 minuter och låt svalna.
  3. Börja med fyllningen genom att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Låt de dra i ca 5 minuter or so..
  4. Vispa äggulorna och florsockret i ca 5 min (medan gelatinbladen ligger i blöt). Det ska bli en nästan seg luftig ljus smet.
  5. Lyft upp gelatinbladen utan att pressa ut dem, och smält i micron tillsammans med 0,5 dl av citronsaften. Låg effekt. Blanda sedan med resten av citronsaften.
  6. Rör ihop citronsaften, äggsmeten, grädden (vispad lätt) och cream cheesen. Vispa inte utan rör bara.
  7. Häll på botten och frys. Över natten om ni vill, men minst några timmar.
  8. Geléglasyren fixar du ca 2 timmar innan servering. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
  9. smält i micron tillsammans med 0,5 dl av apelsinsaften.
  10. Blanda ihop med resten av apelsinsaften och häll på kakan. Ställ in i kylen i två timmar, eller frys tills någon timme innan servering, beroende på hur fryst ni vill att kakan ska vara då ni äter den. :) Jag gillar då den inte är jättefryst, utan mjuk och god. Mm.
  11. Lossa från formen precis innan servering.

Denna cheesecaken smakar inte så jättesött, och geléglasyren är mycket syrlig och god. Jättefräsch är den och den fick bra betyg från alla som åt den.

Detta receptet tog jag från tidningen Grannliv nr. 2 2010. Jag gjorde en liten änding och hade i vaniljsocker i fyllningen också. Lagom mängd. MYCKET gott. Annars kan den bli liiiiite för osöt. :) Någon/ett par tesked/ar bara så det får en lite vaniljigare smak. Rekomenderas!

Inga kommentarer: